fredag den 19. november 2010

14. Lambertsbaai





Vi har forladt de vilde forrevne, smukke Cederbjerge og varmen. Vi er kommet igennem store områder med endeløse rækker af rooibos-buske, det er dem, de laver den rooibos-te af, som allerede khoi-san folkene, der lavede hulemalerierne på Sevilla Trail, også lavede det for tusinder af år siden. Rooibos - den røde busk- kan kun gro i Cederbjergene og alle forsøg på at dyrke den andre steder er slået fejl.
Den bliver i øvrigt solgt i Japan til skyhøje priser.
Nu er vi ved vestkysten i Lambertsbaai, og her er køligt; klimaet her er bestemt af den kolde Benguela-strøm, der kommer nede fra Antarktis, så selv når her er rigtig sommer, så bliver vandet ikke mere end 12-14 grader.
På grund af den kolde havstrøm er der rigtig mange fisk her, og derfor er der osse rigtig mange havfugle, pingviner, søløver og pelssæler.
Bird Island, der ligger nede ved havnen er hjemsted for en af Sydafrikas største kolonier af Kap-sule. Der er bygget et fugleiagttagelsestårn, så man kan stå ganske tæt på den store sulekoloni og betragte sulernes forskellige adfærdsmønstre, fx ”beak-scissoring”, hvor de strækker halsen lige op i luften og krydser klinger med de lange skarpe næb.
Det var totalt overvældende at se ud over det kæmpemylder af hvide fugle, det var som at være i en industriel kyllingefarm! Og hvordan de overhovedet er i stand til at finde tilbage til deres afkom og redeplads i den uoverskuelighed?
Der var en skrigen og en skræppen,en flaksen og en klapren af næb og vinger, når nabokonflikter gik over i håndgribeligheder.
Og så en gennemtrængende lugt af mågelort i varmt solskin!
Man har tidligere skrabet guano'en af og solgt den som plantegødning, hvilket desværre medførte, at antallet af pingviner gik stærkt tilbage, fordi de ikke havde nogle steder til redepladser. Det gør man nu ikke mere og pingvinbestanden er osse ved at komme sig.
Lambertsbaai er osse stedet for crayfish eller kreef, som de hedder på afrikaans, det er lækre klippehummere! Sæsonen er lige netop startet. Desværre har de store problemer med ulovligt fiskeri af dem; mange fattige fiskere, der ikke har licens til kreef, fisker dem ulovligt og forsøger at sælge dem ”sort” til turister.
På vores B&B hænger dette opslag:” U mag nie kreef koop van kreefsmousie nie” - du må ikke købe kreef af kreefsælgere aldrig!
Og vi har endnu ikke fundet ud af, hvor vi kan købe dem legalt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar