mandag den 8. november 2010

7.Midt i Karoo





Når man er kommet over og ned fra Swartberg Pass, ligger den lille smukke by, Prince Albert omgivet af bjerge på næsten alle sider og med masser af vand i undergrunden, så der midt i Karoo-ørknen kan vokse grøntsager, blomster, vin og oliven. Der er faktisk et akvaduktsystem i byen, hvor vand løber i cementerede render med åben- og lukkefunktioner til sidekanaler, så alle kan få del i vandet.

Det gamle navn „Kweekvallei“ betyder da osse „dalen, hvor alt trives“.

Smukke hvide huse ligger langs den overbrede hovedvej gennem byen; det stammer tilbage fra ”Voortrekkertiden”, hvor en vej skulle være så bred, at et oksespand på 16 okser skulle kunne vende midt på vejen – en lille Chevrolet AVEO LS, vores lejebil, kan i hvert fald uden overhovedet at komme tilnærmelsesvis i nærkontakt med kantstenen klare en u-vending, når man finder ud af, at man er kørt i den gale retning for at komme ud til vinsmagning i Bergwater!

I formiddags gik vi ”The historical town walk! - byen er på størrelse med Aalbæk!!- og så på alle de fine huse : der er Kap-hollandske huse med de typiske gavle, Kap- huse med spidst tag og falske skorstene, så de fine victorianske huse med søjler og verandaer og til sidst de mere beskedne fladtagede Karoo- huse, ”brakdakkie”.

Vi bor i et Karoo- hus, hvor loftet indeni er lavet af tagrør og ovenpå er det lerklinet, som det skal være i Karoo-huse, jeg tror nu nok vores er vandtæt. Det er en lille privat olivenfarm, vi bor på, med tre hunde, to katte og nogle høns og kyllinger og vi har bare det yndigste hus; vi kunne godt være blevet lidt længere her – især hvis der havde været en golfbane.....ja, der er faktisk en golfbane; vi var derude i går og blev modtaget af to forventningsfulde små sorte, støvede drenge. De ville så gerne gå caddy – men banen...tja, det var ørken! Ikke i Sahara-ørken forstand, men sten, grus, sand, brunt, gråt, varmt og støvet og bevokset med livløse tornede småbuske. Greens var uden buske! Der var et flag og så en cirkel nogenlunde plant sort sand.

Vi spillede ikke golf i Prince Albert

Ingen kommentarer:

Send en kommentar